Suya meyve atma fotoğrafları, Sıçratma fotoğrafları nasıl çekilir?

Suya atılan meyve resimleri dikkatinizi çekmiştir. Makinemiz ve harici bir ışık kaynağımız var ise bu fotoğrafları çekmek çok da zor değil. Amacımız yüksek perde hızlarında objeyi suya atarak hareketi dondurmak.

Bu fotoğraflar birden fazla ışık kaynağı ile denenebileceği gibi, tek ışık kaynağı ile sağdan, soldan, üstten aydınlatarak da denenebilir.
Flaş yoksa sürekli ışık kaynağı olarak seyyar ampüller de kullanabilirsiniz. Ancak piyasada 5500K ampul bulmak zor olduğu için beyaz ayarını sonradan yapmak üzere raw çekmeniz yararınıza olacaktır.

Ben bu teknikte Çin’den sipariş ettiğim Viltrox jy-610 ii harici flaş kullandım. Bu sebeple hareketi dondurmak için makinemi manuel moda aldım. Makinemin izin verdiği max perde hızı olan 1/250 ile denemelerimi yaptım. Sizin makineniz daha hızlı perde hızlarına izin veriyorsa daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.

Daha yüksek perde hızlarına ihtiyacınız var ve gövde izin vermiyorsa, flaş yerine sürekli ışık kaynağı kullanmalısınız.

qbNAB5

Hazırlık ve çekim süreci

Çekime başlayıncaya kadar ışıklar açık, çilek boş bardağın içinde iken manuel odaklama ile en doğru noktayı tespit ettim.

Daha sonra harici flaş’ı s1 e basarak slave moduna aldım.

Flaşım vardı ama kablosuz tetikleyicim yoktu. Kablosuz tetikleyici de ben icat ettim.

Ancak makinenin kendi flaşı bardakta yansıma yapmasın diye evde bulduğum bir kartonu ilk fotoğraftaki gibi yerleştirdim.

Böylece flaşın patladığını tepe flaşı seziyor ama bardağa ışığı düşmüyordu.

Slave mod nedir?

Kısaca harici flaşın ışığı sezerek, makinenin flaşı ile aynı anda patlaması olayına verilen addır.

Seri çekim denenebilir mi?

Flaşlı veya flaşsız denenebilir seri çekim denenebilir, Ben flaş gücünü 1/32 güçte tuttuğum için seri çekimde bile flaşın dolum gücü çok hızlı oldu ve her karede flaş patladı. Sürekli ışık kaynağı ile zaten seri çekimde sıkıntı yaşamazsınız.

Unutmadan. İyi bir tripod ve siyah fon kullanmanız yaranıza olacaktır.

Aşağıdaki fotoğraflar seri çekim değil, tek atış tek çekim örneğidir. İyi reflexleriniz varsa suya meyveyi attığınız her anda anı dondurabilirsiniz.

Manule mod.
f:9, İso 100, 1/250sn
Harici Flaş 1/32 güçte

Splash Splash

İyi denemeler dilerim.

3 Replies to “Suya meyve atma fotoğrafları, Sıçratma fotoğrafları nasıl çekilir?”

  1. Olympus om-d e-m10 mark iii modeli hoşuma giden bir gövde ama sensör boyutu beni düşündürüyor a-psc sensörlerden küçük olması dez avantaj sayılırmı..?
    Bir kaç model arasında seçim yapmakta zorlanıyorum ilk makinem olacak artık telefon kamerası çekmek istediğim konularda yeterli olmuyor..
    Nikon D5300
    Canon 800D – 250D
    Canon m50
    Olympus om-d e-m10 mark iii
    Şöylede bir durum var 6.000 bin liraya kit lensi 800D mi, yoksa kit lensin yanında ekstra olarak 40-150 f/4 tele objektif ile birlikte 4.600-5.000 tl ye olympus m10 iii almak dahamı mantıklı..?
    Şimdiden TEŞEKKÜRLER…

    Beğen

    1. Merhabalar.
      Ben şahsen bu zamanda dsrl için yatırım yapmazdım. Bütçenizin yarı fiyatına ikinci el çok temiz olympus ekipman bulmanız mümkün. Sensör boyutuna çok takılıyorsanız fujifilm de inceleyebilirsiniz. İsterseniz m43turkiye.com sitesine buyrun detaylıca konuşalım.

      Beğen

Yorum bırakın