Dolunay Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Tele objektif edinince hemen dolunay fotoğrafı çekmek gibi bir ilke belirir akılllarda. Karanlık bir gökyüzü pozlandığı için doğru bilinen bir yanlış sonucu uzun pozlama denenir ve sonuç hüsran. Aslında dolunay çekmek gün ışığında fotoğraf çekmekten farksızdır. Gelin nasıl çekiliyor yakından bakalım.

Nelere dikkat edilmeli?

  • En az 300mm’e denk gelen bir objektif ile başlayın.
  • Tripod kullanın.
  • Tripod kullanıyorsanız tireşim ebngelleme sistemini kapatın.
  • Temiz, berrak gökyüzünde ve mümkünse ışık kirliliğinin olmadığı bir yerde deneyin. Ay ışığının daha az olduğu dönemlerde sonuç daha da güzel olabilir.
  • Manuel odaklanın. Odaklamanın doğru olup olmadığının kontrolü için vizör değil, canlı izleme özelliği ile lcd ekranı kullanın.
  • Raw çekin. Pc’de düzenlerken ışık kontrast ayarları daha doğru olacaktır.
  • Uzaktan kumanda kullanın. Yoksa zamanlayıcıyı (self timer) açın.
  • Manuel modda çekim yapın.

Çekim değerleri ne olmalı?

Normalde çekim değerleri üzerinden fotoğraf çekmek pek doğru değildir ancak konu dolunay olunca değerler aşağı yukarı bellidir. Çünkü dolunay pozlamanın gün ışığında çekilen fotoğraflardan pek farkı yoktur.

Bizde tıpkı gün ışığında çekim yapıyormuş gibi ISO’yu en düşük değerde bırakmalıyız. D-srl objektifler en keskin fotoğrafları birkaç stop kısıldığında verdiği için diyaframı biraz kısmakta fayda var.

Bu husus micro43 sistem için geçerli değil. Micro43 sistem en açık diyaframdan itibaren en keskin görüntüyü verir ve bir kaç stop kısıldıktan sonra yavaş yavaş keskinlik kayıpları başlat. Bu sebeple 300mm e denk gelen bir objektif kullandığınızı varsayarsak  Micro43 ve Dslr için…

  • Micro43 Gövdede ay çekimi f. 5.6 – 1/250sn
  • D-srl Gövdelerde ay çekimi f. 8 – 1/250sn yeterli gelecektir.

Bu değerler ile elde bile güzel sonuçlar yakalayabilirsiniz.

Aynasız d-srl akıl karıştırmayalım tek değer olsun dersek. EXİF BİLGİLERİ

IMG_0666

* Işık fazla gelirse enstantaneyi biraz daha hızlandırırsınız.

Ben Olympus m10 mark2 gövdede giriş seviyesi olympus 40-150 f:4-5.6 R tele objektif kullandım.

Gövdem 2x krop çarpanlı olduğu için 150mm açı 300mm’e dönüştü ve sonuç aşağıda.

Olympus M. Zukio 40-150mm objektif incelememe buradan ulaşabilirsiniz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bu fotoğrafı çekerken dijital tele zoom kullandım ve makinem 2x dijital zoom yaptı.

Menü / Çekim menüsü 1 / Dij. Tele Dönüştürücü / Açık

Manuel netleme asistanım focus peaking.

Manuel netleme sırasında olympus’un kullanıcılarına sunduğu focus peaking özelliği ile Ay’a 3x ile 15x arası zoom yaparak boyanmış ay yüzeyünde en doğru netlemeyi yaptım.

Focus Peaking adlı yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Olympus Çoklu Pozlama Özelliğini Ay Çekerken Kullanma

Bu özellik iki kare fotoğrafın hiçbir harici program ile uğraşmadan tek karede birleştirilmesini sağlıyor.

Menü / Çekim menüsü 2 / Çoklu pozlama, bölümünden açılan özellik ile 30sn içerinde 2. kez deklanşöre basmak zorundasınız. Yoksa özellik aktifliğini yitiriyor. Unutmadan, bu özelliği kullanırken iki fotoğrafta farklı pozlama değerleri de girebilirsiniz.

Bu amaçla aşağıya bir deneme ekledim.

Ben ilk olarak çok farklı bölgedeki ayı pozladım. Ayı pozlarken 2x yakınlaştırma sağlayan dijital tele zoom özelliğini açtım. Manzarada ise dijital zoomu kapattım ve ay fotoğrafının aksine, araçlar yolda iz oluşturacak kadar uzun pozlama yaptım.

Sonuç olarak normalden 2 kat büyük görünen bir aya sahip, sokaktan geçen araçların far izlerinin oluştuğu bir fotoğraf elde ettim.

Üstelik ayı çok farklı bir konumdan kopyalayıp manzaraya yerleştirmiştim.

Kadraj açısından ayın daha farklı bir konumda olması göze hoş gelebilirdi.

Yukarıda dediğim gibi çoklu pozlama modunda 30sn içinde 2. kez deklanşöre basmak zorundayız. Bu süreçte dijital zoomu kapatıp, uzun pozlama değerlerini girip,  manuel odaklanıp, 2. pozu çekmek için aceleci davranmak zorunda kaldım. Sonuç aşağıda.

MoonLight
***

Aşağıdaki linkten Ay’ın güncel konumu görebilir hangi günlerde dolunay olacağını öğrenebilirsiniz.

www.timeanddate.com

Artık sıra sizde. Umarım bol kraterli Ay fotoğrafları yakalarsınız. Aklınıza takılanları yorum bölümünden yazmayı unutmayın.

Takipte kalın.

Reklamlar

2 Replies to “Dolunay Fotoğrafı Nasıl Çekilir?”

  1. Öncelikle güzel bir paylaşım olmuş ama şu noktayla ilgili değinmek istediğim bir şey var: “Bu husus aynasızlar için geçerli değil. Aynasızlar en açık diyaframdan itibaren en keskin görüntüyü verirler ve bir kaç stop kısıldıktan sonra yavaş yavaş keskinlik kayıpları başlat.” Bu olay yanılmıyorsam aynaya değil sisteme göre değişiklik gösterir. Optimum diyafram değerine en önemli etken sensör boyutudur.

    Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )