Gün Batımı Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Güneşin doğuşu ve batışı her gün seyredebileceğiniz yaklaşık 30 – 45 dakika süren bir dizi gibidir.

İnsanda güzel duygular uyandıran günün bu saatlerini fotoğraflamak çok keyifli ve kolaydır.

Peki gün batımı için diyafram – enstantene kaç olmalı?

Işığın şiddetine göre pozlama değişeceği için net bir rakam yazmak pek doğru olmaz.

Üstelik bu fotoğrafları çekmek, değerleri ezberlemekten çok daha kolay.

Gelin kısa yoldan nasıl yapılır anlatayım.

Önce klasik yöntemden bahsedeyim.

Amacımız gün batımında manzara ve silüet çemek ise kullanacağımız modun A yani diyafram öncelikli mod olmasında yarar var. f:8 ve biraz üzeri değerler net alan derinliği için yeterli gelecektir.

Bundan sonra yapacağımız işlem fotoğrafı az pozlamak. Bunun için 1 ile 2 stop arası az pozlanmış fotoğraflar denenebilir.

Bazı gövdelerde hazır çekim modu olarak gelen “günbatımı modu” sizin yerinize bu işlemi yapsa da sonuçları her zaman hoşunuza gitmeyebilir. Bunu için gelin ayarları beraber yapalım.

Poz Telafisi AV(+/-)

D-srl kullanıcısı iseniz dediğim gibi ne kadar az pozlayacağınızı deneme yanılma yöntemi ile belirleyebilirsiniz.

Nasıl ayarlanır?

Yukarıda canon cihazlar için poz telafisi ayarı görüyorsunuz. Çoğu markada işlem benzerdir.

Ayrıca Aynasız gövde kullanıcılarının küçük bir ayrıcalığı var. M mod hariç verdiğiniz eksi pozlamayı vizörden veya lcd ekrandan anında görebilirsiniz. Böylece deneme yanılma yapmadan zevkinize uygun miktarda pozlamayı azaltıp tek pozda doğru fotoğrafı çekebilirsiniz.

Hangi objektifi kullanalım?

shepherd

Amaç manzara ise mümkün olan en geniş açılı objektif yararınıza olacaktır.

Ancak modelli çekim yapıyorsanız tele objektif kullanmanız gerekebilir.

Ayrıca model çekiminde modelin silüet olarak görünmesini istemiyorsanız flaş yada reflektör de kullanabilirsiniz.

Unutmadan! Yanınızda bir tiripod olsun.

Çekim yapacağımız süre zaten kısıtlı, titreşimden ötürü fotoğrafların heba olmasını istemezsiniz.

***

Uzun uzun anlattım ama daha kolay bir yöntem var.

Poz kilidi. AEL(Auto Exposure-lock)

Yapmamız gereken tek işlem ışık ölçümünü gökyüzünden yapmak.

Bunun için objektifi güneşin battığı yere değil biraz daha yukarıya doğrultup ölçüm yapmalıyız. Ama nasıl?

İşlem gayet basit.

Objektifi gökyüzüne kaldırılıp gövde üzerinde bulunan AEL tuşuna basacaksınız. Ardından objektifi indirip deklanşöre yarım basarak konuya odaklanacak ve çekimi tamamlayacaksınız.

Canon cihazlarda bu özellik ( * ) tuşundan aktif edilirken,

Nikon cihazlarda ( AEL ) adlı butondan aktif edilir.

Kullanmış olduğum Olympus M10 Mark2 cihazımda halihazırda poz kilidi tuşu yok. Ancak gövdedeki tüm tuşlar kişiselleştirilebilir durumda. Üstelik ben gövdeden bir tuşa bu görevi atamamak yerine, sık kullandığım 12-50mm objektifimde bulunan L-Fn fonksiyon tuşuna bu görevi atadım. Bu şekilde tuşa ulaşmak daha kolayıma geliyor.

White Balance / Beyaz Ayarı Nasıl Olmalı?

Eğer raw çekiyorsanız bunun hiçbir önemi yok. Daha sonra istediğiniz ayarı yaparsınız. Jpg-jpeg çekiyorsanız daha sıcak tonlar hoş etki verdiği için Gölge – Bulutlu ayarlarını deneyebilirsiniz. Makineler teknoloji ilerledikçe daha doğru ışık ölçümü yapıyor. Bu sebeple white balance otomatikken bile gözünüzün gördüğü tonlarda fotoğraflar yakalayabilirsiniz.

Aşağıda dört farklı mod ile çekmiş olduğum fotoğrafları görüyorsunuz. Tercih sizin.

Otomatik
Sunset

Bulutlu
Sunset

Tungsten
Sunset

Floresan
Sunset

O kadar da zor değilmiş değil mi?

Başarılı denemeler dilerim.

Takipte kalın.

Reklamlar

One Reply to “Gün Batımı Fotoğrafı Nasıl Çekilir?”

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )